måndag 26 februari 2018

Penna - papper

Idag har vi tränat bokstäver med pennan. Vi har skrivit namn på korrekt sätt, stor bokstav först. Eleverna har tränat på att skriva kompisarnas namn också. 
Vi har också jobbat med alfabetet genom att följa en alfabetisk ordning från punkt till punkt. Då framträder en bild som ska färgläggas. 
I fem olika övningar har vi tränat bokstäver med penna och papper, eleverna gjorde ett fantastiskt jobb och kunde själva följa de instruktioner som gavs i förväg. Tummen upp för er:)




onsdag 14 februari 2018

Hembrev vecka 7


Vi vill påminna alla föräldrar om att gå in på vår blogg. Gå in på Gullviksskolans hemsida och därefter gå in på årskurs. Välj årskurs 1 och klicka där. Nu kommer ni att kunna se vår blogg och de dokumentationer vi gjort av era barns arbeten.

Vi kommer framöver också lägga information/hembrev här för att spara på miljön. Det räcker att ni vårdnadshavare går in en gång i veckan på bloggen för att inte missa den information vi lägger ut.

På onsdag den 14/2 kommer vi att ha pysseldag eftersom det är alla hjärtans dag. Vi kommer i grupper blandas med F-klass och år 2.

På fredag den 16/2 är det studiedag och skolan är stängd. Fritids har öppet som vanligt för de elever som har fritidsverksamhet.

Det är sportlov vecka 8, skolan är stängd men fritids har öppet för de elever som har fritidsverksamhet.

Den 7/3 har skolan studiedag. Skolan är stängd men fritids har öppet för de elever som har fritidsverksamhet.

Den 8/3 har fritids stängt men skolan är öppen som vanligt. Alla elever är i skolan denna dag men börjar prick kl 8.10(ingen personal finns att tillgå på fritids)  och måste bli hämtade när skoldagen är slut.

Eleverna har läsläxan till måndagen den 26/2, då ska de ha med sig läsbok, skrivbok och läskort till skolan.

Matematik läxan på NOMP kommer läggas ut på fredagar framöver.

Vi vill även informera alla vårdnadshavare om att just nu har vi studenter samt praktikanter på Gullviksskolan.
Det blir en kort vecka för oss så vi kommer att fortsätta arbeta med kroppen och skriva sagor. Alltså fortsätter vi med de mål vi satte förra veckan.
Mvh Åsa, Lisa, Emma, Marie

Dikt

I tisdags skrev eleverna dikter inför alla hjärtans dag.
De fick börjor som de sen fyllde på med egna ord. Vi skrev ut dem och monterade dikterna på hjärtan som eleverna målade vackert.

Du är...
Du kan...
Du vill...
Du tycker...
Du önskar...
Du ska...

Det blev fina dikter som eleverna skrev till kompisen, kusinen, mamma, syskon.
Innan dagens slut fick de som ville läsa upp sin dikt inför klassen.
Härliga budskap skrivna från varje barns hjärta!







torsdag 8 februari 2018

Dubbelt - hälften

Idag fortsatte vi arbeta med begreppen DUBBELT - HÄLFTEN på andra sätt.
Vi började med att jobba tillsammans med älgen och igelkotten. Älgen vill alltid ha DUBBELT så mycket som igelkotten. Igelkotten vill alltid ha HÄLFTEN av vad älgen har, alltså dela på det som älgen har.
Vi ritade upp på tavlan och samtidigt ritade vi och lyfte våra tankar med alla i klassen. 
Vi lär av varandra!

När vi tyckte att nu har vi fått kläm på begreppen skulle vi arbeta praktiskt genom att skapa våra DUBBELT - HÄLFTEN armband. Med olika färgkombinationer enligt instruktion skulle vi göra ett armband. Det kunde vara dubbelt så många eller hälften av antalet tidigare. Med pärlor och egna val av färger började vi trä pärlor.








Kroppen - Skelett

Idag handlade lektionen om vårt skelett. Vi lärde oss att vi har 206 olika ben i vårt skelett. Vårt största ben heter lårbenet och vårt minsta ben heter stigbygeln och finns i örat.
Vi såg en kort fakta-film som handlade om skelett och fick sedan besök av skolans skelett som heter Ben.
På Ben kunde vi känna på många olika skelett delar och vi lärde oss att utan skelettet hade vår kropp blivit en klump. Vi hade inte kunnat röra oss alls. 

Ben gav oss en uppgift, vi skulle skriva en saga om ett skelett. Vi gjorde en berättelsekarta där vi hade en början, en händelse/problem, en lösning och avslutade med ett bra avslut. 
Vår saga hette Sagan om när Ben ramlade.
Här använde vi oss av ämnesspecifika begrepp och fakta kopplade till en historia. 
När vi var klara fick eleverna ut en berättelsekarta där de själva skulle skapa sin egen saga. 




måndag 5 februari 2018

Längd -mäta

Vi har på olika sätt pratat om hur vi kan mäta längd. En grupp använde sig av gem, en grupp provade tummarna, en annan grupp med fötterna och en grupp provade pennor.
Härligt kreativt arbete i grupp och vilken språkutveckling.
Vi lärde oss att mäta med linjal, viktigast var att alltid börja på nollan.
Eleverna lärde sig benämna saker vi mätt med begreppen LÄNGSTA och KORTASTE.
Dessa begreppen tränar eleverna vidare i sin hemläxa på NOMP.










Träd - vinter

Vi har tittat till vårt träd på skolgården. Här kan vi följa årstidsväxlingarna och hur trädet ändras till dessa.


Vi dokumenterar detta genom att måla en bild.

Organ i vår kropp

Eleverna fick träffa en kompis till oss på Gullviksskolan, Anna-Stefan!
Här kunde vi titta in i kroppen och se hur det ser ut. Varje liten del hade en speciell plats och funktion.

Bok + bild = härligt givande bildlektion

Spännande högläsning.


Grundfärger och blandfärger.

Arbetsmaterial.




Hembrev vecka 6


Vi vill påminna alla föräldrar om att det är viktigt att era barn kommer i tid på morgonen. De barn som kommer försent in när lektionen startat missar genomgång av dagen samt att vi varje morgon pratar om veckodagar, månader, datum.

I So fortsätter vi vårt arbete med att arbeta med förr i tiden. På onsdag kommer barnen att få uppleva en dag i skolan som det var förr i tiden.

I Ma har vi använt begreppen dubbelt och hälften på olika sätt. För att alla ska bli säkra på att kunna använda begreppen i matematiken kommer vi att fortsätta även denna vecka med dubbelt och hälften. Vi har också jobbat med längd, hur man kan mäta saker på olika sätt. Precis som i matteläxan eleverna fått har vi diskuterat lång/kort, längsta/kortaste.

I Sv ska vi skriva på datorn och bli bekanta med var bokstäverna finns på vårt tangentbord. Vi ska med hjälp av intowords lyssna på bokstavsljud, ord och meningar. Viktigt att alla har med sig sin läsläxa varje måndag!

I No har vi fått se hur kroppens organ ser ut samt att få höra vad deras funktion är. Denna vecka ska vi lära oss mer om kroppen. Eleverna följer ett träds årstidsväxlingar på skolgården och nu har vi studerat hur trädet ser ut när det är vinter.

Förra veckans Grej of the day ledde oss till Kebnekaise och högsta punkten som heter Sydtoppen. Fråga barnen så kan de berätta hemma.
Vi i årskurs 1 vill använda vår blogg mer och vill att ni kommenterar om ni har åsikter ang att vi kommer sluta skicka hembrev i pappersform. Bloggen kan man använda på dator, ipad och mobil. Vi ser den som ett verktyg som är språkutvecklande för era barn då de har möjlighet att berätta för er där hemma till de bilder och inlägg vi lagt ut.

Mvh Åsa, Lisa, Emma, Marie

fredag 2 februari 2018

Förr i tiden

Under temat TID kommer eleverna i årskurs 1 även få bli tidsresenärer. De kommer helt enkelt resa i tiden. Denna vecka började vi förbereda detta resande med två tankekartor. Den första handlade om hur det var "förr i tiden", dvs. dåtid. Eleverna var väldigt medvetna om alla de saker som man inte hade förr, inga leksaker av plast, inga bilar, inga datorer och ingen elektricitet. De hade även en uppfattning om att man inte hade lika många affärer, och när man betalade så använde man sig inte av pengar utan man bytte varor med varandra istället.



Sedan gjorde eleverna ytterligare en tankekarta, men denna handlade istället om hur det var förr i tiden i skolan. Eleverna kom fram till att man använde sig av krittavla, träpallar i stället för stolar, man hade ingen elektricitet utan stearinljus, det fanns inga böcker, ingen klocka, ingen I-Pad eller dator och läraren var alltid sträng och klädd i kostym med en pekpinne i handen. Efter allt diskuterande fick eleverna även rita och skriva ner hur de trodde det var i skolan förr.




Nästa vecka ska eleverna själva få testa på hur det var att vara barn och gå i skolan för ungefär hundra år sedan. De ska alltså får resa tillbaka i tiden. De kommer att få skriva på griffeltavlor och leka lekar som man gjorde förr. Men mer om det då!

Vad är tid?

Eleverna i årskurs 1 har börjat arbeta med ett nytt tema. Temat handlar om tid och vi tog avstamp i vad eleverna tyckte var väldigt intressanta frågor: Vad är tid? Hur mäter man tid? Hur gjorde man innan klockan? Hur skulle vårt samhälle fungera utan klockan? Många  tankar lyftes fram och eleverna hade väldigt kloka lösningar på hur man kunde mäta tid utan en klocka. Att titta på solen tyckte de flesta var ett bra alternativ. Det är ju mörkt på kvällen och på natten och då ska man ju sova, sedan går solen upp på morgonen och det blir ljust på dagen. En väldigt naturlig klocka!


Under temats gång kommer eleverna få arbeta med olika aspekter av tid. De lär känna begrepp som, nutid, dåtid och framtid. Men även begrepp som är tydligt kopplade till hur man kan dela in tid, dvs sekund, minut, timme, dygn, vecka, månad och år.



Det begrepp som vi ägnat speciellt mycket tid åt är tidslinje och eleverna har fått göra sina egna. Från det att de föddes fram tills idag.



Eleverna både skrev och ritade stora händelser i deras liv. 

Första tappade tanden!

Till slut var det dags att placera ut händelserna på tidslinjen.