måndag 29 januari 2018

Hembrev vecka 5


Det är viktigt att alla elever har med sig sin läsbok, skrivbok och läskort varje måndag.
För att vi ska kunna dela ut en ny läsläxa behöver vi ha in böckerna på måndagen och förbereda detta till tisdagen.
Matteläxorna finns på NOMP och har ett datum tills de ska vara klara. Har ni inte tillgång till dator, ipad eller mobil måste ni meddela detta till oss.
Förra veckan lärde vi oss om kroppsdelar utanpå kroppen, alltså de vi ser. Vi diskuterade kroppsdelarnas funktioner och utseende. Vi skapade en kroppen-bok där vi sparar material vi jobbat med. För att göra den extra rolig satte eleverna ihop olika personers kroppsdelar till en hel kropp. Titta gärna på bloggen där vi har dokumenterat detta i bilder. Denna vecka lär vi oss mer om kroppens inre organ.
Tidslinjen har börjat ta form med elevernas egna berättelser. Tidsbegreppen, dåtid – nutid – framtid har varit levande under arbetet. Nu fortsätter vi prata om förr och nu, tex hur såg det ut förr i skolan? Hur ser det ut nu?
I matematiken har vi lärt oss begreppet DUBBELT, lika mycket till.
Vi kommer fortsätta arbeta denna vecka med begreppet HÄLFTEN.
På vår micro lektion Grej of the day lärde vi oss mer om Christer Fuglesang. Be gärna barnen berätta mer hemma.
Ledtråden var: 26 dygn i rymden.


Bildresultat för begreppet hälftenVeckans mål
·        Tidsbegrepp, förr och nu.
·        Förstå begreppet hälften så mycket kopplat till antal.
·        Känna till kroppens organ och deras funktioner.
·        Bildresultat för förr och nuUtforska tangentbordet.

Vi lärare har diskuterat om att inte skicka ut hembrev i pappersform längre, främst ur ett miljöperspektiv men också göra det mer tillgängligt för alla på vår blogg.
All information till vårdnadshavare kommer då att läggas på bloggen under rubriken Hembrev eller info.
Men vi vill gärna ha in era åsikter angående detta och vill att ni kommenterar detta på bloggen under info.


Mvh Åsa, Lisa och Emma, Marie

fredag 26 januari 2018

Hur många läser vår blogg?

Vi i årskurs 1 vill veta hur många som läser vår blogg? Ni som läser kan kommentera inlägg på bloggen, på så vis får vi en uppskattning om hur använd bloggen är.
Vi har diskuterat i klassen och arbetslaget att vi vill lägga all information till vårdnadshavare här på bloggen för att spara på miljön. Detta innebär då att hembrev och annan information till er föräldrar inte skickas hem i pappersform.
Vad tycker ni om detta?

Trevlig helg
Åsa och Emma

Vad finns inne i kroppen?

Eleverna arbetade två och två med att rita vad de tror finns inne i vår kropp.
Många givande diskussioner hördes i klassrummet. Till slut var det några som hittade kroppsböckerna och började bläddra.
Nästa vecka går vi igenom kroppens inre organ.




Grej of the day

Ledtråd: 26 dygn i rymden

Igår fick eleverna ledtråden ovan. Mycket funderande men vad dygn var kunde de flesta efter vårt arbete med dygnet. Men det var klurigt att veta om det var en person eller sak.

Svar: Christer Fuglesang

Vi såg filmklipp och diskuterade fakta om Christer Fuglesang som är världskänd. Alla skrev kort fakta på datorn som vi sedan klistrade in i vår Grej of the day-bok.


Dubbelt - lika mycket till.

Idag har vi använt oss av begreppet dubbelt i matematiken. Antalet ökar med lika mycket.
Vi jobbade både praktiskt med laborativt material och med siffror. När vi pratade om siffror så benämnde vi dem som tvillingar eller dubblor. 
Avslutningsvis spelade eleverna ett spel med tärning där de använde sig av tärningen och dubblade. Den som först fyllde sin spelplan vann.
Alla fick spelplanen med hem så träna gärna detta hemma också.




Kroppen

Vi har gått igenom kroppen utanpå, alltså det vi ser när vi tittar på varandra. Vi har pratat och namngett kroppsdelarna och deras funktioner.
Vi gjorde en bok där vi ska samla vår kunskap om kroppen. För att göra den rolig så klippte vi ut kroppsdelarna från olika personer i tidningar.





Klockan - dygn

När vi jobbar med klockan och hela timmar passar vi på att sätta ut tid under ett dygn.
Dygn arbetade vi med förra veckan.
Från vi vaknar till vi går och lägger oss för att sova.



Grundfärger och blandfärger

Eleverna har lärt sig om grundfärger som kan blandas och bilda nya färger som då kallas blandfärger.
De målade en vacker bild och skulle ha med alla grundfärger och blandfärger.









måndag 22 januari 2018

Dygnet

I fredags pratade vi om dygnet. Eftersom vi arbetat med klockan och timmar samt tid som dåtid - nutid - framtid blev det härliga diskussioner kring dygnet. Det blev också viktigt med hur man benämner delarna av dygnet.
Ett dygn har:
morgon
dag
kväll 
natt

Vi gör olika saker under ett dygn. För att det skulle bli tydligt för eleverna satte vi upp bilder kopplat till tiderna på dygnet. Vi hjältes åt att sätta dessa under respektive tid på dygnet.

Eleverna spelade sedan spelet om dygnet. Här skulle man berätta för kompisen vad man själv gjorde på de olika tiderna under dygnet. När man kom till natten kunde man berätta om en dröm man haft.
Spelet fick eleverna med sig hem och vi hoppas att ni har spelat detta med era barn i helgen. Förutom att man har kul när man spelar spel så är det väldigt språkutvecklande.




Hembrev vecka 4

Hembrev vecka 4

Förra veckan arbetade vi med tid. I matematiken lärde vi oss hela timmar på klockan och i So pratade vi om olika tidsperspektiv. Detta fortsätter vi med den här veckan också.
Eleverna fick en läxa i So där de ska göra sin tidslinje. Läxan ska vara inlämnad till onsdag.

I svenska har vi arbetat med meningar från delar till helhet. Vi kommer i veckan att lära oss sätta meningarna i kronologisk ordning.
Vi har börjat navigera oss på datorns tangentbord. Vi tränar på att hitta de rätta tangentknapparna. Vi lär oss hur vi skriver stor bokstav och punkt samt hur vi byter rad och suddar bort.

I fredags hade vi Grej of the day, här presenteras en ledtråd dagen innan för eleverna som de sedan ska fundera ut vad som menas med detta. På fredagen sedan visar vi kort fakta om ledtråden och har en micro-lektion om ämnet/personen, djuret eller byggnaden. Man lär sig lite om många olika saker. Ledtråden i fredags var Högt kubhus? Vi lärde oss då om Turning Torso. Vi kopplar Grej of the day till kartan för att kunna se de olika platserna.

Under förra veckan rörde sig EHT teamet i korridorerna för att eventuellt diskutera med er föräldrar om sen ankomst. Vi i årskurs 1 har väldigt hög frånvaro/sen ankomst och behöver komma till rätta med detta. Eleverna missar genomgången av dagen då de kommer försent på morgonen och delar av instruktioner för det vi ska göra under lektionen. Är det fortsatt hög frånvaro/sen ankomst för eleverna kommer vi att kalla till möte och göra en dokumentation med frånvarotrappan.

Bildresultat för min tidslinjeVeckans mål
·        Klockan/tid, hela timmar, timvisare, minutvisare, urtavla samt dåtid, nutid, framtid.
·        Förstå begreppet dubbelt så mycket kopplat till antal.
·        Bildresultat för kroppsdelarKänna till kroppsdelar och deras funktioner.
·         Utforska tangentbordet.


Mvh Åsa, Emma, Marie och Lisa

torsdag 18 januari 2018

Läxor för årskurs 1 Vt-18

Läxor för årskurs 1 Vt-18
Matematik läxor i NOMP.
Vi använder ett digitalt läromedel i matematik som heter NOMP. Eleverna kommer att få sin matteläxa i NOMP.
De loggar in med användarnamn och lösenord som de får av oss. Därefter finns deras läxa under rubriken mina uppdrag. Det står också när läxan ska vara färdig gjord. Vi lärare kan digitalt följa eleverna i deras uppdrag och resultat, när läxan är gjord och vad de behöver mer stöd i för matematiska områden. Samt ser vi när vi behöver utmana eleverna i deras matematiska tänkande.
Under mina uppdrag finns aktuella läxor, här ser man också hur många gånger läxan ska göras.
Under öva matte kan eleverna själv få träna matematik, när de gjort klart läxan.
Under framsteg visas hur många medaljer eleven tjänat ihop. Medaljer får man när man klarat mina uppdrag.
Vi lärare delar ut NOMP läxan och skriver då in när den ska vara klar med ett datum bredvid.
Har hemmet ingen dator, ipad eller mobil att göra den digitala läxan på så stanna eleven kvar på studiestödet varje torsdag 13.20 – 13.50 för att göra läxan.


Svenska läsläxa i Magiska kulan.
Som läsläxa denna termin kommer eleverna att ha Magiska kulan på olika nivåer, allt efter var elevens läsförmåga är. Läsböckerna lånar eleven av skolan och de måste ta hand om dem på bästa sätt. Vill ni får ni gärna klä in böckerna med bokpapper. Eleven får absolut inte skriva/rita i boken samt ta sönder den. Läsböckerna ska förvaras i den svarta mappen eleverna fick vid skolstart.
Viktigt är att boken inte läggs i skolväskan där eleven också har sin vattenflaska.
Vi kommer att dela ut läsläxan varje tisdag och eleverna läser den sedan varje dag hemma för bästa resultat. På måndagen efter ska läsboken, läskortet och skrivboken vara med i skolan och vi lärare kommer att läsa med varje elev.
I läsboken kommer ett läskort ligga, i läskortet fyller vi lärare i vilka sidor eleven har i läxa och till vilket datum läxan är. När eleven har läst sin läsläxa hemma för någon vuxen så skriver denne en signatur och det finns möjlighet att skriva en liten kommentar om hur det gick. Vi lärare skriver sedan i läskortet när vi förhör läsläxan i skolan om hur det gick.
Till läsboken kommer vi också ha en skrivbok med läsförståelse frågor tillhörande kapitlet vi läser. Eleven svarar på de frågor vi klistrar in i skrivboken och tar med sig skrivboken samma dag läsläxan är till. Vi tränar på att skriva hela meningar med storbokstav och punkt, detta får ni gärna hjälpa era barn med.
Om ni har frågor eller behöver komma i kontakt med oss så maila gärna. Glöm inte att regelbundet gå in på vår blogg från Gullviksskolans hemsida (under årskurs 1).

Mvh Åsa och Emma

Hembrev vecka 3

Hembrev vecka 3
Nu är en ny termin igång och förra veckan gick väldigt snabbt.
Vi startade upp terminen med att se Lilla aktuellts årskrönika 2017 och diskuterade händelser från förra året.
I matematik repeterade vi subtraktion i boken samt introducerade NOMP, där vi kommer att ge matematikläxor framöver. Alla elever fick med sig hem information om detta på separat papper.
Eleverna jobbade också med veckans dagar och vi sjöng olika sånger.
I svenska skrev vi ord kopplade till årstiden vinter i en tankekarta. När vi samlat på oss orden började vi diktera en gemensam text på smartboarden. Vi använde oss av hela meningar med stor bokstav och punkt. När vi kände oss nöjda med vår text fick eleverna skriva en individuell text eller vinter ord på sina datorer.
Eleverna kommer på tisdag 16/1 få sin läsläxa med sig hem, det finns också läsförståelse frågor kopplade till läxan. Läxan har eleverna till den 22/1. Då ska också läsboken, skrivboken och läskortet vara med.
I fredags var vi i biblioteket så eleverna fick låna nya böcker efter lovet. Det är viktigt att lämna tillbaka de böcker man lånat innan man kan låna nya. Vi kommer att låna böcker varannan vecka. Udda veckor lånar Åsas grupp och jämna veckor Emmas grupp.
Nya mål för denna vecka är:
·        Klockan, hela timmar.
·        Dygnet, morgon, dag, kväll, natt.
·        Meningar, stor bokstav och punkt.

Vi vill påminna om att eleverna kommer i tid till skoldagen. Under veckan som går kommer vårt elevhälsovårdsteam (EHT) finnas i korridorerna för att hjälpa till.



Mvh Åsa, Emma, Marie

Jag kan.....

Jag kan .... meningar med stor bokstav och punkt har vi tränat med ASL (att skriva sig till läsning).
Vi börjar med att prata om saker vi kan, vi ger varandra tips.
Sedan skriver eleverna sina meningar med börjor,
Jag kan ......
Jag kan ......
Samtidigt som skrivande sker har eleverna hörlurar och kan höra bokstavsljuden, orden och sedan hela meningen med intowords.

Vi tränade också att skriva alfabetet på datorn, både stora bokstäver och små. Vi tränar var tangenterna finns samtidigt som ljudet på bokstaven hörs med intowords.






Meningar

Idag hade vår Nisse i klassrummet råkat klippa sönder sin bok. Meningarna i boken hade bara blivit ord. Han frågade eleverna om hjälp att sätta ihop orden till hela meningar igen.
Nisse gav ett tips till eleverna att titta på varje liten lapp, fanns det en stor bokstav på lappen så började meningen med den eller att det var en stor bokstav när det var ett namn. Han tipsade också om att en mening avslutas alltid med punkt, den lappen skulle vara sist i meningen.

Eleverna la ut lapparna och började placera dem i olika kombinationer, vi hjälptes åt att läsa dem för att höra att de lät rätt. Vilka lärande diskussioner det var mellan eleverna!
När de hört meningen och den lät bra så klistrade de upp den på ett papper och målade en bild till meningen.

(Nisse flyttade in hos oss innan jul, bakom dörren)







Klockan

Klockans hela timmar har vi tränat på olika sätt. 
Vi har diskuterat minutvisare, timvisare, urtavla och siffrornas placering på klockan. samt väckarklocka, golvklocka och armbandsklocka. 

Idag var det dags att diskutera vad vi mäter tid med. Tid kan man mäta med olika saker och i matteboken fanns det ett urval av saker som mäter något. Det blev många roliga samtal i klassen och många förslag på vad som kan mätas.




måndag 15 januari 2018

Montering av texten VINTER

Eleverna monterade sin text om vintern på en bild de ritat till.
Många härliga alster blev det och en bra läs träning under arbetets gång.

Meningar- stor bokstav och punkt.

Idag arbetade vi med meningar, vi skrev meningar och kontrollerade att vi fått med stor bokstav och punkt. Några meningar var knasiga och orden var inte på rätt plats så vi fick läsa och sätta orden där vi tyckte de stämde överens.
Vi lärde oss att alla namn stavas med stor bokstav först, även namn på städer, länder och bilmärken.


Lego

Idag provade vi bygga med lego efter instruktion/ritning. Det gällde att räkna ploppar så det stämde med rätt antal på ritningen och få de små bitarna på rätt placering. 
Eleverna tyckte det var väldigt kul och fyllde i sina protokoll efterhand de fått bygget godkänt.


ASL- att skriva sig till läsning.

Vinter
Eleverna fick ta fram så många vinter ord de kunde, vi skrev dem på tavlan i en tankekarta.
Sedan skrev vi en gemensam text om vintern, alla hjälptes åt med detta.
Nu hade eleverna fått flera bra förslag på vad man kunde skriva om så var och en fick sin dator och skrev en individuell text om vintern.